Интернет изневярата е почти толкова дълга, колкото е дълъг животът на онлайн пространството. Възходът на социалните медии направи изневярата по-лична и по-достъпна от всякога. Макар че Facebook не е сайт за запознанства, много хора го използват именно с тази цел. Наскоро излязоха данните от първото по рода си изследване за потърпевшите от изневерите в най-голямата социална мрежа. Въз основа на редица наблюдения екипът на доктор Крейвънс обобщава 90 истории за изневери във Facebook и синтезира изводите от тях:
 

Предупредителни знаци

Много хора, потърпевши от изневярата, усещат, че нещо нередно се случва с техния партньор, още преди да имат реална представа за ситуацията. Най-честите индикации са промените в поведението на „заподозрения”. Например, прекарва повече време от нормалното пред компютъра, затваря уеб прозореца, щом влезете, сменя паролите си в интернет и слага парола на телефона си.

Откриване на изневярата

 

Повечето хора споделят, че случайно са разбрали за изневярата на своя партньор, след като той е останал вписан в акаунта си на общия компютър. Други пък започват да следят по-изкъсо партньора си, след като са усетили предупредителните знаци. Те започват да следят всяко негово действие във Facebook, понякога стигайки до маниакалност.

 

Оценка на щетите

 

Хората са различни и имат различна представа в какво се изразява една изневяра. Често някои определят като по-страшна емоционалната изневяра, отколкото физическата. Спрямо вашите собствени разбирания по темата и това, което сте открили, сами трябва да прецените доколко сериозно е прегрешението. Дали е малък флирт или доказателство за няколкомесечна връзка? Каквато и да е ситуацията, вие трябва да изберете как да постъпите. Да си тръгнете или да останете. Да направите публичен скандал или да поговорите на четири очи.

 

Взимане на решение

 

Повечето потърпевши описват чувството след като са научили за изневярата на партньора си като „експлозия на сърцето”. Въпреки това не може да се сложи общ знаменател на всички хора. Вашите чувства и мисли определят вашето решение. Имайте предвид, че изневярата в социалната мрежа може да продължи и след разкритието, защото хората много по-лесно намират начин да общуват във виртуалното пространство, отколкото в реалността.

 

Най-голямото предизвикателство за справяне с измамата в социалната мрежа е фактът, че тя е сравнително ново явление. Все още няма никаква специализирана литература, която да помага в подобни случаи. Лошото при Facebook изневярата е, че има риск тя да стане публично достояние, заради свързаността на едни хора с други. Според експерти терапевти трябва да се разшири обхватът на съветите по тази тема, за да бъде психологията максимално полезна.